begagnad bil - andrahandsvärde

Andrahandsvärdet på en begagnad bil

Andrahandsvärde viktigt även vid köp av ny bil.

En ny bil är något som alla drömmer om och nästan alla har någon gång tänkt igenom att köpa en. Men hur fungerar det med begagnade bilar? Här förklaras vad du behöver veta om andrahandsvärde innan du beslutar dig.

Ny bil med fullpris

När du köper en ny bil betalar du fullpris. Sedan har bilen ett värde som är baserat på hur mycket nybilen kostade, vilket brukar vara mellan 20-30 procent av det priset. Det innebär att nästa ägare kan få en reducerad ersättning om bilen säljs vidare, eftersom bilens andrahandsvärde inte nödvändigtvis stiger i takt med priset på nya bilar.

Andrahandsvärdet på begagnad bil

När du köper en begagnad bil betalar du det andrahandsvärdet som bilen har. Detta kan vara något lägre än nybilens pris, eftersom bilens värde brukar sjunka med tiden. Men när du säljer bilen vidare får du ersättning baserat på det nya andrahandsvärdet, vilket kan vara högre än det du betalade när du köpte bilen.

Kan man tjäna pengar på en begagnad bil?

pengar - andrahandsvärde

Det innebär att du kan tjäna pengar när du säljer en begagnad bil, om den har ett högt andrahandsvärde. Det finns flera faktorer som påverkar vilket värdet en givare erbjuder.

– Hur ny var bilen när du köpte den?

En ny och intakt bil har ett högre andrahandsvärde än en begagnad som redan använts av flera olika ägare.

– Hur ny och i vilket skick var bilen när du sålde den?

Om din bil har ett nedsatt andrahandsvärde beror det på att den exempelvis börjat rosta, inte fungerar när du kör eller är något annat som gjort att den inte kan användas. Att bilen har en defekt betyder inte nödvändigtvis att det finns fler fel och dessutom blir det svårare att hitta någon som vill köpa den.

– Vilket pris hade bilen när du sålde den?

Om andrahandsvärdet var lägre än nybilens pris vid köpet kan man dra slutsatsen att något fattades när du köpte bilen och medförde en nedskrivning av värdet. Om exempelvis nybilens pris var 100 000 kronor men andrahandsvärdet bara 80 000 eller 90 000 kronor när bilen såldes, innebär det en nedskrivning på 20-30 procent.

– I vilket land gör du affären?

flaggor - andrahandsvärde

Olika länder har olika regler. I Sverige är det vanligt att nybilens pris ligger mellan 20-30 procent av andrahandsvärdet, medan i andra länder kan denna siffra vara betydligt högre.

För att få bra värdering på bilen – Följ tipsen nedan!

  1. Tvätta bilen regelbundet in- och utvändigt. Se även till att ha skött bilens service, det är av stor vikt.
  2. Se till att uppgradera bilen med säkerhetsteknik så som dödavinkel-hjälp, farthållare och ev. backkamera. De flesta nya bilar har detta och är en stor konkurrensfaktor.
  3. Undvik att bygga in för mycket tekniska lösningar som blir svåra att hänga med i utvecklingen, tex. GPS
  4. Specialfäljar och specialdäck har kunder föga intresse till att lägga extra pengar på vilket inte längre ökar chansen till ett högre säljpris.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *