Ny bil - bildrömmar

Tankar inför att köpa ny bil…

Att köpa ny bil är ofta ett stort och spännande inköp för de flesta. För att kunna välja rätt bil, är det bra att ha klart för sig vilka önskemål och drömmar man har. Till att börja med finns det några praktiska frågor att besvara som kommer att tas upp nedan. Tänk lite på dina dagliga behov och försök sålla bort de delar som bara dyker upp ett fåtal gånger.

 Ställ dig frågan: Vad är huvudsyftet med ny bil?

Är bilen endast för dig själv eller hela familjen? Om det här är en familjebil du letar efter är storleken viktig. Ett stort bagageutrymme för långa resor eller om du har ett husdjur bör övervägas. Om du planerar att ta med din familj på långa resor, kommer du att vara mer bekväm med en nyare bil av högre kvalitet. Bor du i norra Sverige eller reser mycket i fjällen kan du vara bra med en fyrhjulsdriven bil eftersom det är mindre risk att köra fast. Det är också säkrare vid isig väg eftersom risken för navelsträng är lägre.

Hur ska du använda din nya bil?

Om du måste köra bil till jobbet varje dag, kanske du föredrar en liten, låg förbrukning och låg kostnad bil. Vill du hjälpa till lite extra för en bättre miljö bör du även se över möjligheterna till en elbil. Väljer du en elbil ska du kunna ladda bilen där du parkerar.

Det finns också känslomässiga behov att se över. För många människor är bilen en stor hobby och körupplevelsen är väldigt viktig. Hur ska din körupplevelse vara? Snabb acceleration och höga motorljud kan vara viktigt för dig. Vad vill du att bilen ska säga om dig som person och ska den spegla din identitet? Tänk på formen, designen, färgen, interiören och tekniken för att få din nya bil att se ut som dig.

Automatisk eller Manuell?

Ny bil - växellåda ferrari

Trivs du bäst med en automatisk eller manuell växellåda. Nu för tiden har de flesta automatisk växellåda då det även är mer miljövänligt samt så mycket enklare vid stadskörning och köbildningar

Köpa ny bil ger bättre säkerhet

Att köpa en ny bil måste vara tryggt och säkert. Nyare bilar är säkrare än äldre bilar, så det kan vara bra att betala lite mer för en nyare bil. En större och tyngre bil är dessutom mycket säkrare än en mindre bil pga. sin vikt och storlek.

Läs mer här för dig som är nybörjare på vad du kan tänka på vid ditt bilköp & bilvård.

Att köra i mörker

Om du kör i mörker är det extra viktigt att bilen är väl upplyst. Ett bra tips är att uppdatera bilen med en ledrampsbelysning som ger otroligt bra belysning och säkerhet under mörka vinterkvällar. Läs gärna mer om det här på: https://www.xenonkungen.com/se/produkter/ledramper/

Här finns även ett bra blogginlägg om bilbelysning – Vad som är bra att veta innan du köper ny bil!

Kom även ihåg att regelbundet göra servicekontroller och att ha bra översikt över däcken. Både sommar som vinterdäck, då det har en stor påverkan på säkerheten.

Bränsle – Kanske prova nytt drivmedel?

Fundera på om du vill ha en ny elbil eller om den ska gå på diesel eller bensin. Det mest miljövänliga alternativet är förstås elbilen som har mycket lägre bränslekostnader. Det som är bra med elbilar är att de har en smidig motor som ger en behaglig körning. Många upplever att elbilen accelererar från stillastående snabbare än bilar med förbränningsmotorer. 

elbil - ny bil

Blir det en El-bil denna gången?

Blir det en ny bil, bör du dock tänka på att dess räckvidd är mer begränsad än en bil med förbränningsmotor och att den tar lite tid att ladda. Tillgången på laddstationer kan också vara begränsade, det kräver därför lite planering om du vill köra längre sträckor. Den har det högsta inköpspriset men den är billigare att köra över tid, och kommer nog att bli ännu billigare framöver.

En bil som går på bränsle eller bensin har ett mycket lägre inköpspris än en elbilsmodell och det finns mycket att välja på i många prisklasser. Fördelen är just att man kan köra långa sträckor utan att behöva planera stopp och övernattning på vägen. Många tycker också att körupplevelsen är mer sportig än en elbil. Den största nackdelen är att fossila bränslen släpper ut mycket mer koldioxid, vilket är skadligt för miljön.

Rådet är därför – Tänk på framtiden! – Tänk på miljön!

Läs fler spännande inlägg här!

Innebär ett nytt bilköp att sälja din gamla bil? Då får du bra råd här! https://bilkungen.se/kopa-bil-och-salja-bil-2020/

Här är ytterligare en härlig bilblogg med lite smått och gott att ha lite koll på!

Kolla in bloggen tmpbil för fler belysningsartiklar.

Du kan även besöka budsautomotiveservice.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *