Vad behöver du tänka på när du skrotar bilen?
Hur du skrotar bilen – Många drar sig för den där tråkiga delen att åka iväg och skrota bilen. I många fall ska det ju hyras släp och annat, men även när inte det behövs, drar sig många för att köra iväg med sin bli.
I vissa trädgårdar kan man se gamla sönderrostiga bilar, gärna ett par stycken, som säkerligen stått där över en generation. Många drar sig och verkar tro att det är dyrt att skrota bilen dessutom. Men nedan ska vi gå igenom vad som faktiskt gäller…
Börja med att avregistrera dig som ägare på bilen
Detta är viktigt, annars kan du inte få tillbaka fordonskatten, ej heller säga upp din bilförsäkring. Vilket i sin tur kan leda till att du åker på onödiga böter
Viktig information att ha med till bilskroten
- Du ska ha med dig den gula delen på ditt registreringsbevis (del2)
- Din legitimation
- Lämnar någon annan in din bil – Ska den personen kunna visa upp en fullmakt skriven av dig
Skulle du mot förmodan inte hitta registreringsbevisets ”gula del” så är det bara att beställa nytt från Transportstyrelsen så kommer det inom ett par dagar.
Dokument som du sedan ska få med dig från bilskroten
När du har lämnat in din bil för skrotning ska också du få med dig ett bevis på att det nu är det stället där du skrotar bilen som blivit ägare till din f.d. bil. Och att bilen i samband med detta ställs av.
Dessa tre punkter ska du ha med som bevis när du skrotar bilen:
- Ett mottagningsbevis
- Ett kvitto
- Ett påskrivet registreringsbevis
Registreringsbeviset ska du sedan skicka till Transportstyrelsen, så att du inte längre står som ägare på bilen
I många kommuner är det kostnadsfritt att skrota sin bil, i andra kommuner får du betala en peng för att få bilen upphämtad. Saknas det vissa delar till bilen kan det komma till en avgift. Detta gäller om bilen saknar tex. motor, växellåda. Kommer bilen med endast en tom kaross, kan det också komma till en avgift.
Detta händer när bilen skrotas
Eftersom man vill vara rädd om miljön tar man vara på så mycket bildelar man kan för återanvändning. Saker som ledramper, outlösta airbags, kylarvätska, bromsolja, katalysatorer, batterier, bränsletanken, balansvikter och däck. Men miljöskadliga saker som, oljor i motorn, köldmedel för klimatanläggningar, oljefilter, växellådan och styrsystem, förstör man på ett miljösäkert vis. Här finns mer information att läsa om nya ledramper från: xenonkungen.se
Hur går det med min bilförsäkring sen?…
Jo, när informationen kommer in till Transportstyrelsen om att din bil gått till skrotning, meddelar dem ditt försäkringsbolag var på din försäkring nu kan tas bort. Skulle du ha hunnit betala in för en försäkringsperiod som löper lite efter skrotningsdatumet – får du givetvis pengar tillbaka.
Vad säger lagen?
Enligt miljöbalken är det inte tillåtet att skräpa ner utomhus, du ska heller inte orsaka så att farliga ämne släpps ut som kan medföra att det sker en förorening i vatten, vattendrag eller i mark. Som bilägare har man därför ett särskilt ansvar att förvara sitt fordon på ett korrekt vis, alternativt lämna den för skrotning.
Fordonskatt
När bilen är skrotad betalar du inte längre någon fordonsskatt. Skulle du ha betalat in skatt, betalas det överskjutande beloppet tillbaka av Transportstyrelsen.
Mer om hållbarhet och miljö läser du om här!
Kolla även in bloggarna: